A protože nyní je naše
pozornost upřena především na druhou etapu pomoci v Gruzii,
první recepty budou právě z oblasti pod Kavkazem.
Chinkali ( khinkali ) – nechybí
na žádném stole
Co budeme potřebovat :
-
1 kg mletého masa (1:1
hovězího a vepřového)
-
1 cibule, nadrobno nasekaná
-
výhonky drceného
koriandru
-
2 svazky petržele, nasekané
-
2 lžičky čerstvě drceného
černého pepře
-
1 lžička kmínu nebo
římského kmínu
-
1/2 lžičky červené
pálivé papriky
-
šálek vody
-
sůl
-
Na těsto: 4 šálky hladké mouky,1
1/2 šálku vody, 1/2 lžičky soliPostup přípravy:
Směs mletého masa smícháme
s na jemno nasekanými bylinkami a cibulí. Přidáme
koření, vodu a pořádně vše promícháme.
Masovou směs odložíme
stranou.
Mouku nasypeme do mísy,
posypeme solí, přidáme vodu a vypracujeme nelepivé,
pružné těsto. Těsto položíme na pomoučenou
pracovní desku a rozválíme na plát, který
nemusí být ještě příliš tenký. Pomocí
talířku nebo skleničky vykrojíme z těsta kolečka,
které ještě jednotlivě rozválíme . Do středu
každého kolečka vložíme náplň.
Naplněné těsto spojíme
do ranečku a takto připravené chinkali (khinkali) uvaříme
ve slané vodě během 10 -15 minut.
( Není od věci kápnout
do vody pár kapek oleje )
Podáváme posypané čerstvě
drceným pepřem.
Recept se může lišit, a většinou
se také liší, podle toho, zda jíte v restauraci
či v rodině, která vás pozvala ke svému stolu.