Reklama
 
Blog | Jaromír Dolanský

Dobrou chuť

Při cestování po světě se setkává tým Hand for Help Liberec s mnoha zážitky, lidmi, názory. A samozřejmě i s kuchyní, mnohdy pro nás velmi netradiční a pro středoevropana nezvyklou. Možná někoho zaujme i pár receptů tradiční kuchyně, kterou jsme měli možnost ochutnat.

A protože nyní je naše
pozornost upřena především na druhou etapu pomoci v Gruzii,
první recepty budou právě z oblasti pod Kavkazem.

Chinkali ( khinkali ) – nechybí
na žádném stole

Co budeme potřebovat :

Reklama

  • 1 kg mletého masa (1:1
    hovězího a vepřového)

  • 1 cibule, nadrobno nasekaná

  • výhonky drceného
    koriandru

  • 2 svazky petržele, nasekané

  • 2 lžičky čerstvě drceného
    černého pepře

  • 1 lžička kmínu nebo
    římského kmínu

  • 1/2 lžičky červené
    pálivé papriky

  • šálek vody

  • sůl


  • Na těsto: 4 šálky hladké mouky,1
    1/2 šálku vody, 1/2 lžičky soli

    Postup přípravy:


Směs mletého masa smícháme
s na jemno nasekanými bylinkami a cibulí. Přidáme
koření, vodu a pořádně vše promícháme.

Masovou směs odložíme
stranou.

Mouku nasypeme do mísy,
posypeme solí, přidáme vodu a vypracujeme nelepivé,
pružné těsto. Těsto položíme na pomoučenou
pracovní desku a rozválíme na plát, který
nemusí být ještě příliš tenký. Pomocí
talířku nebo skleničky vykrojíme z těsta kolečka,
které ještě jednotlivě rozválíme . Do středu
každého kolečka vložíme náplň.

Naplněné těsto spojíme
do ranečku a takto připravené chinkali (khinkali) uvaříme
ve slané vodě během 10 -15 minut.

( Není od věci kápnout
do vody pár kapek oleje )

Podáváme posypané čerstvě
drceným pepřem.

Recept se může lišit, a většinou
se také liší, podle toho, zda jíte v restauraci
či v rodině, která vás pozvala ke svému stolu.