Reklama
 
Blog | Jaromír Dolanský

Gruzínské zápisky 3

Je to téměř rok, co se na Kavkaze rozhořela válka. Naše organizace zde pomáhala již v loňském roce a letos ve své činnosti pokračuje. Možná, že někoho bude naše práce zde zajímat. Více, včetně fotodokumentace, naleznete na www.helpgruzie.cz . Omlouvám se za příšernou úpravu, ale připojení je natolik nestabilní, že jsem rád, podaří - li se mi alespoň něco odeslat.

Gruzínské zápisky – 3

Uplynulo opět několik dní. Šimon Pikous už je doma v Liberci a já nedočkavě očekávám jeho slíbené články na náš web a jeho skvělé fotografie.   

Reklama

                                                                                                                                                               Dnes v noci přijel konečně Peter Nagy, náš slovenský kamarád a účastník mise na Srí Lanku i první etapy pomoci zde v Gruzii, na přelomu loňského a letošního roku.                                                                                                                                                             Peter pracuje jako zdravotnický záchranář u Záchranné zdravotnické služby v Bratislavě.                                                                                                                                                      Díky pochopení vedení organizace i jeho kolegů tu může být nyní opět s námi.                                                                                                                                                    Můžeme se tak právem pyšnit, že naše mise je opět mnohonárodnostní.

Došla již i poslední paleta s materiálem a naši gruzínští kamarádi, především ředitel nemocnice Gela, vede tradiční „boj“ s celnicí. Pro mě to znamená trápit se s internetovým připojením a nechat si z Liberce posílat doklady, které jsem již jednou Gruzínům předal.

Od zítřka či pátku by měla být zahájena i odkládaná rekonstrukce domku – skladu, ve kterém plánujeme otevřít zubařskou ambulanci. Veškerý materiál je již pohromadě a za pár dní nebudou snad muset obyvatelé „našeho“ utečeneckého městečka jezdit na ošetření do Tbilisi.

V tomto týdnu bychom měli stihnout i prohlídku místa, kam bude přemístěna z Tserovani úpravna vody, kterou nám poskytla a.s. Tesla Praha.       

                                                                                                                                                              Místo je těsně na hranici s Jižní Osetií, vzdušnou čarou asi 1.000 metrů.  Pitná voda tam není, zato obyvatel několik stovek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Bude záležet především na bezpečnosti, domluvě i na technických podmínkách.                                                                                                                                              První odhady, že se podaří umístit úpravnu právě sem, jsou tak padesát na padesát.

No uvidíme.          

Včera nás neočekávaně navštívili i dva čeští novináři s časopisu RESPEKT, redaktor Tomáš Lindner a fotograf Milan Jaroš, se svým gruzínským kolegou a průvodcem.                                                                                                                                                                                                                          Narazili na nás v podstatě náhodou, ale z náhody se vyvinula příjemná, mnohahodinová rozprava v našem propůjčeném domku o projektu pomoci, který zde realizujeme a především o situaci v Gruzii.                                                                                                                                                                  Zaujal  je i náš plán, vydat se k nárazníkovému  pásmu a pokud  jim čas dovolí, určitě nás doprovodí.                                                                                                                                                             Očekáváme i redaktorku Hospodářských novin, Lucii Hrdličkovou, která nás oslovila.                                                                                                                                                        Zájem médií je pro Gruzii samotnou velmi důležitý, protože některé informace, které se u nás i v Evropě občas objevují, nejsou mnohdy zrovna nejpřesnější.